Ital leírása
Magyarországon a tradicionális kékszőlő fajták telepített felületének többsége kékfrankos. Ez a telepítési arány egyrészt kifejezi a magyar vincellérek több generációjának értékítéletét, másrészt azt is jelenti, hogy a mai magyar vörösbor szerető borivó népesség a kékfrankoson nőtt fel. Mint szőlőfajta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, szinte minden évjáratban megbízhatóan jó minőséget hoz, mint borfajta pedig kiválóan alkalmas az általános népszerűségre. Érzékszervi jellemzői alapján a Kékfrankos áll az origóban, hozzá képest mondhatjuk borokra, hogy savasabb vagy lágyabb, sötétebb vagy világosabb, gyümölcsösebb vagy érleltebb. Színe bíborvörös, illata, íze a szederre emlékeztet, enyhén fanyar, mégis friss, gyümölcsös. Fogyasztását vörös húsokhoz, magyaros ételekhez 18 °C-ra hűtve ajánlom. Kedves egészségére!
Forrás: vargabor.hu