Ital leírása
Mélybordó-rubin szín. Illata visszafogott eleganciával, érett erdei gyümölcsök mellett hozza a villányi dűlőkben termett szőlő lehengerlő komplexitását és természetességét. A rendkívül finom struktúra és tanninok mellett a kakaóbab, aszalt gyümölcsök, feketeribizli és cseresznye jelenik meg a kortyban.
A kézzel szüretelt gondosan válogatott szőlőt kíméletes roppantás után rövid ideig áztattuk. Tartályban és kis méretű francia hordókban történt a kontrollált alkoholos erjesztés és almasavbontás. Az ezt követő 30 napos héjonáztatás során pedig kialakultak a fajta vezető jegyei.
Kíméletes préselést követően 18 hónapos hordós érlelést kapott, melynél az évjárat legkiválóbb hordóit használtuk a házasításhoz (80 %-ban új hordó).
“A két előző évjárat ismeretében azt mondhatom, ez az eddigi legjobb. Éppen abba az irányba mozdult, amit reméltem: van egyénisége és identitása – egészen az egyes dűlők üzenetéig-, ezek nélkül nincs komoly bor. Megmaradtak korábbi erényei, a remek sötétbogyós gyümölcsösség és az érett fekete cseresznye karaktere. Nagy örömömre tiszta, ragyogó savaival ezúttal is domináns a blendben a kiváló Cabernet Franc. Nagy bor, mondhatjuk, de nem “erőből” készült, nem a test mérete uralja, hanem az intenzitás és az elegancia egyensúlya. Semmi esetre sem zavaró a 15% alkohol, emelkedett, finom, lágy tanninokkal, gazdag ízharmóniával. Bízhatunk benne, hogy szépen öregszik majd. A nagy bordóiakhoz felérő gyűjtői tétel. “ Christopher Burr MW
Forrás: sauska.hu